Yazı ve Makaleler

2023 e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Geçişi

09 Haz 2023, Cuma

2023 yılında yapılan değişikliklerle beraber e-Fatura zorunluluğunda bazı değişiklikler oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı 535 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ ile elektronik ortamdaki belgelerin denetiminde ve kullanımında önemli değişikliklere gidildi. 22 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete üzerinden yayınlanan tebliğ, 11 yeni maddeyle önceki tebliğe bazı eklemeler yaptı. İşletme sahipleri, vergi mükellefleri, kobiler, mali müşavirler ve e-dönüşüm sektör okuyucularının bu konu hakkında bilgi edinmesi elbette önemli. Aksi takdirde yapılması gereken dönüşümler gerçekleşmediğinde çeşitli cezalarla karşılaşılabilir.

E-Fatura ve e-Arşiv hakkında yapılan son değişikliklere detaylı bir şekilde göz atmadan önce e-Ticaret nedir sorusunun yanıtına da bakmak gerekir. “E-Ticaret nedir?” sorusuna genel olarak internet üzerinden mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren şirket ve bireylerin yaptığı işlemler olarak cevap vermek mümkün. E-Ticaret yapan kişilerin de e-Fatura ve e-Arşiv fatura geçiş zorunluluğu bulunur. Hangi sektörlerin ya da hasılat tutarlarının bu zorunluluktan etkilendiğini merak ediyorsanız siz de yazımızdaki detaylara göz atabilir, QNB eFinans’ın sunduğu hızlı dijital dönüşüm imkanlarından yararlanarak yapmanız gerekenleri hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

2023 Yılında e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Geçişi Konusunda Ne Gibi Değişiklikler Oldu?

e-Arşiv fatura sistemindeki değişiklikler hakkında detaylı bilgiler ise şu şekilde:


  • Yayınlanan tebliğde geçmiş yıllara dönük hasılatlar üzerinden e-Fatura sistemine geçiş yapması gereken kişiler belirlendi.
  • Vergi mükellefi olmayan tüketicilere yapılan satışların vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi ve vergi mükelleflerinin 4.400 TL’yi (ya da işlemin gerçekleştiği yıla ait, fatura düzenleme zorunluluğuna ilişkin tutarı) aşması durumunda kağıt fatura yerine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Arşiv fatura Portal sistemi üzerinden e-Arşiv fatura düzenlemesi gerekir. Bununla beraber Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi sistemleriyle entegre bir şekilde çalışan özel entegratör kuruluşlarının sistemleri aracılığıyla da faturalandırma işlemi gerçekleştirilebilir.
  • QNB eFinans desteği sayesinde hangi durumlarda geçiş yapmanız gerektiğini daha iyi bir şekilde öğrenebilir, uzman ekibin desteğiyle işlemlerinizi yönetebilirsiniz. QNB eFinans desteği almak için Sizi Arayalım kısmına kişisel bilgilerinizi bırakabilirsiniz.

e-Fatura Sistemine Geçme Şartları Nelerdir?

e-Fatura sistemine geçiş yapmak sadece internet üzerinden satış yapanlara özel bir durum değildir. Geçiş tutarını hasılat tutarı gibi çeşitli faktörler belirler. Geçiş yapılmadığı takdirde çeşitli yaptırımlar uygulanabileceği için bu tip durumların önüne geçmek için şartlar hakkında fikir sahibi olmalısınız.

e-Fatura portal ve sistemine geçiş şartları genel olarak şu şekildedir:

  • Yayınlanan tebliğe göre 2018, 2019 ya da 2020 hesap dönemlerinin herhangi birinde 5.000.000 TL, 2021 hesap döneminde 4.000.000 TL, 2022 ya da müteakip hesap dönemlerinde 3.000.000 TL veya üzeri hasılat elde eden mükellefler e-Fatura geçiş yapmakla mükellef hale gelir.
  • Belediyelerden ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi veya yatırım belgesi aldıysanız da e-Arşiv fatura sistemine geçiş yapmalısınız.
  • Kendi internet sitesi üzerinden ya da çeşitli platformlar aracılığıyla 2022 ya da müteakip hesap dönemlerinde 500.000 TL brüt satış hasılatı elde edenler de geçmeli. Benzer şekilde motorlu taşıt satım, alım, inşa ya da kiralama hizmetleriyle uğraşanların da brüt satış hasılatı 500.000 TL’yi geçenler de e-Arşiv fatura sistemi ile faturalandırma işlemlerini yapmalı.
  • 2021 yılında brüt satışı 4.000.000 TL ve üzerinde olan kişilerin 1 Temmuz 2023 tarihinde e-Fatura Sistemi üzerine geçmesi gerekir. 2022 yılındaki brüt satış 3.000.000 TL ise 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura sistemine geçmelidir.

Yukarıdaki maddelere göre geçiş yapmanız gerekiyorsa, “e-Fatura nedir?” ve “nasıl geçilir?” sorularının cevaplarını arıyor olabilirsiniz. e-Fatura ve e-Arşiv fatura zorunluluğu detayları hakkında daha ayrıntılı bir şekilde bilgi almak istiyorsanız desteğiniz QNB eFinans’ta.


e-Fatura’ya Geçmek Zorunda Olan Sektörler

Brüt hasılatların yanı sıra bazı sektörlerin de e-Fatura’ya geçmesi zorunludur. Bu sektörler genel olarak şu şekildedir:

  • İlk olarak bütün otellerin e-Fatura sistemine geçmesi gerekir.
  • Toplam cirosu 1.000.000 TL’yi aşmış olan oto galericiler de e-Fatura’ya geçmek zorunda olan sektörler arasında yer alır.
  • Emlak işleriyle ilgileneneler, müteahhitler ve e-ticaret yapan kişilerin de e-Fatura’ya geçmelidir.

Bu geçişin nasıl yapılması gerektiği hakkında fikir sahibi değilseniz QNB eFinans bu konuda size yardımcı olabilir. Uzman ekibi ve hızlı dijital dönüşümler için özel çözümleriyle öne çıkan QNB eFinans, sektörel gereklilikleri pratik bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur. e-Fatura arşivleme ve İbraz hizmetleri sayesinde belgelerinizi nasıl saklamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. QNB eFinans’ın e-Fatura Gönderme ve Alma hizmetiyle sistem üzerinden faturalandırma işlemlerinizi pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber QNB eFinans e-Fatura Sistemi sayesinde faturalarınızı kolaylıkla oluşturabilir ve Mali Mühür ile imzalayabilirsiniz. Özel bir muhasebe uygulaması kullanıyorsanız QNB eFinans entegrasyonuyla sistemlerinizi birbirine bağlayabilirsiniz. Dilerseniz dijital sistemlerde kullanacağınız imzanız için “e-İmza nedir?” sorusunun yanıtına göz atabilir, tüm işlemlerinizi güvenli bir şekilde tamamlamak için atmanız gereken adımları öğrenebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Sistemine Geçme Şartları Nelerdir?

GİB tarafından yayınlanan son tebliğ ile e-Arşiv fatura zorunluluğu şartlarında değişiklik yapılmıştır. “e-Arşiv fatura nedir, nasıl kesilir?” diye merak ediyorsanız genel olarak e-Fatura işlemleriyle benzer olduğunu bilmeniz gerekir. e-Arşiv Fatura sistemine geçiş için şartlar ise şu şekilde özetlenebilir:

  • Eğer e-Faturaya geçiş yapmanız zorunluysa e-Arşiv mükellefi haline gelirsiniz. Bununla beraber gönüllü olarak e-Fatura uygulamasına geçiş yapan kişiler de benzer şekilde e-Arşiv mükellefi haline gelir.
  • 2017 hesap dönemine ait brüt satış hasılatınız 10.000.000 TL’nin üzerinde ise mükellef haline gelirsiniz.
  • 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda bahsi geçen mallardan birinin üretimini ya da ihtalatını gerçekleştirmek için EPDK’dan lisans aldıysanız da e-Arşiv fatura sistemine geçiş yapmanız zorunludur.
  • e-Arşiv faturaya geçiş yapmak istiyorsanız QNB eFinans’ın sunduğu hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Özel entegratörler ve yapısal değişiklikler sayesinde pratik bir şekilde geçiş sürecini hızlandırabilirsiniz.
  • e-Fatura mükellefi olmayıp e-Arşiv fatura düzenleyen mükellefler için 5.000 - 30.000 TL aralığında olan limitler, 4.400 - 5.000 TL olarak güncellenmiştir.
  • Sektör ayrımı olmaksızın bütün mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Arşiv fatura sistemine geçmesi gerekir. Sistemlere başvuru yapmadan önce e-Faturaya geçiş yapmalısınız.
  • e-Fatura ile benzer şekilde e-Arşiv faturaya da geçiş yapılmadığında çeşitli yaptırımlar uygulanır. Özel usulsüzlük gibi cezalar almak istemiyorsanız geçişinizi hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Ayrıca tek bir gün içerisinde vergi mükellefi olmayan kişiler için düzenlediğiniz fatura tutarı 4.400 TL ise de mükellef haline gelirsiniz. e-Arşiv fatura mükellefiyseniz Gelir İdaresi Başkanlığı’nın e-Fatura sistemini kendi ERP sisteminizle entegre ederek geçişi gerçekleştirebilirsiniz. e-Fatura sorgulama işlemlerinizi de bu sistemler üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

QNB eFinans ile e-Belge İşlemleri

Bütün bu geçişleri QNB eFinans desteğiyle kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. e-Arşiv sistemi, genel olarak kağıt halinde basılması gereken faturaların dijital sistemler üzerinde oluşturulması işlemi olarak özetlenebilir. Muhafaza edilmesi ya da ibraz edilmesi zorunlu olan belgeleri dijital olarak düzenleme sürecini temsil eder.

QNB eFinans’ın e-Arşiv Gönderimi hizmeti ise kesilen faturaların QNB eFinans’ın sistemi üzerinden müşteri e-Posta, kağıt ya da SMS yoluyla iletilmesini kapsar. Bir nüshası da sistemde saklanır. e-Arşiv Raporu hizmeti ise faturanın oluşturulması gereken tarihleri tespit ederek Başkanlık sistemlerine raporlar. Böylece fatura zamanlarını kaçırmadan rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

QNB eFinans ile tüm faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve profesyonel bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Detaylı bilgi için www.qnbefinans.com’u ziyaret etmeyi unutmayın!

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak
için tıklayın, Sizi Arayalım!