Yazı ve Makaleler

Aktivasyon İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

07 Tem 2023, Cuma

QNB eFinans’ın avantajlarla dolu dünyasında, en pratik şekilde ve en kısa sürede etiket aktivasyonunuzu tamamlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

e-Fatura kullanıcısı olma sürecinde ilk olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na kayıt olmanız, ardından e-fatura aktivasyon süreçlerini tamamlamanız gerekir. Bireysel olarak uygulandığında oldukça zahmetli olabilen bu süreç, QNB eFinans ile hiç olmadığı kadar kolay!

QNB eFinans etiket aktivasyon sürecinde merak edilenleri ve sıkça sorulan 13 soruyu bu yazımızda sizler için derledik.

e-Fatura Başvurusu QNB eFinans Portal Üzerinden Yapılır mı?


QNB eFinans portalde etiket aktivasyonu esnasında sistem otomatik olarak GİB üzerinden e-Fatura başvurusunu kontrol etmektedir.

Eğer GİB üzerinden e-Fatura başvurusu yapılmamış ise, sistemimiz başvuru ekranını otomatik olarak açarak önce başvuru yapmanızı isteyecektir. Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra ise etiket aktivasyonuna devam edebilirsiniz.

Yeni başvuru ekranı ile GİB’in sitesi üzerinden, Java, Akis Kart kurulumlarına gerek kalmadan doğrudan yeni imzalama aracı ile QNB eFinans üzerinden hem başvuru hem de aktivasyon yapılarak işlem süresi kısaltılmıştır.


Özel Entegrasyon Yöntemine Geçiş Yapıldığında GİB Portal Hesabı Açık Kalır Mı?


e-Fatura uygulaması aynı anda sadece bir yöntemle kullanılabilmektedir.
Mevcut durumda mükellefin ilk özel entegratör VKN-TCKN ve etiket kaydı GİB sistemine gönderilip aktifleştikten bir süre sonra, GİB mükellefin GİB Portal hesabını kapatmaktadır.

Aktifleşme sonrası GİB tarafından belirlenen bir süre daha GİB Portal hesabına erişilip eski zarf, fatura ve uygulama yanıtlarına ulaşılabilmektedir, ancak herhangi bir yeni gönderimi ya da alımı yapılamaz.

Bu sebeple mükellefler özel entegratöre geçişin hemen öncesinde GİB Portal hesaplarında bulunan tüm fatura ve uygulama yanıtı zarflarını indirerek kendi sistemlerinde ya da özel entegratörlük sisteminde saklamalıdır. Sakladığınız belge sayısı kadar kontör düşülecektir.

Özel Entegrasyondan, QNB eFinans Özel Entegrasyona Geçiş Nasıl Yapılır? (Yalnızca QNB eFinans Kullanımı)


Mali mührünüz ile QNB eFinans bulut ortamında aktivasyon yapmanız durumunda, diğer özel entegrasyon sisteminizdeki etiketler otomatik olarak kapatılmayacaktır.

Diğer özel entegrasyon sisteminizdeki ticari e-Faturalarınıza vereceğiniz uygulama yanıtı kalmadıysa ve bu sistemdeki gelen ve giden e-Fatura ve uygulama yanıtlarınızın imzalı hallerini lokal sisteminize taşıdıysanız, eski etiketlerinizi kapatabilirsiniz.

Etiketlerinizi kapatmadığınız takdirde; siz kullanmasanız dahi, eski etiketleriniz referans alınarak bu sisteme e-Fatura gönderimi gerçekleştirilebilir.

Bugüne kadar oluşturmuş ve almış olduğunuz e-Faturalarınızı QNB eFinans özel entegrasyon hizmeti kapsamında saklayabilirsiniz. Sakladığınız belge sayısı kadar kontör düşülecektir.

Özel Entegrasyondan, QNB eFinans Özel Entegrasyona Geçiş Nasıl Yapılır? (Birden Çok Özel Entegratör Kullanımı)


Mali mührünüz ile QNB eFinans bulut ortamında aktivasyon yapmanız durumunda, diğer özel entegrasyon sisteminizdeki etiketler otomatik olarak kapatılmayacaktır.

Tercihinize göre yalnızca QNB eFinans’tan e-Fatura göndermek istiyorsanız yalnızca e-Fatura Gönderim (GB) etiketini oluşturmanız gerekmektedir.

Eğer hem gönderim hem alım yapmak istiyorsanız, GB etiketine ek olarak e-Fatura Alım (PK) etiketini de aktive etmeniz gerekmektedir.

Tarafınıza e-Fatura gönderen firmalara, hangi PK etiketinizi kullanmaları gerektiği konusunda bilgilendirme yapmalısınız, aksi takdirde A mükellefi 1.etiketinize gönderim yaparken B mükellefi 2.etiketinize gönderim yapabilir. Bu durumda gelen e-Fatura takibiniz zorlaşır.

Bugüne kadar oluşturmuş ve almış olduğunuz e-Faturalarınızı QNB eFinans özel entegrasyon hizmeti kapsamında saklayabilirsiniz. Sakladığınız belge sayısı kadar kontör düşülecektir.

Lokal Entegrasyondan, QNB eFinans Özel Entegrasyona Nasıl Geçiş Yapılır?


Mali mührünüz ile QNB eFinans bulut ortamında aktivasyon yapmanız durumunda lokal entegrasyon etiketleriniz otomatik olarak kapatılacaktır.

Bu durumda; sisteminizde daha önce gönderilmiş ve henüz yanıtlamadığınız ticari faturalarınız için yanıt verme imkânınız ortadan kalkmış olur.

Bu yüzden, QNB eFinans bulut ortamında aktivasyon yapmadan önce, lokal entegrasyon sisteminizde yanıtlanmamış ticari faturanızın kalmadığından emin olmanız gerekmektedir.

Bugüne kadar oluşturmuş ve almış olduğunuz e-Faturalarınızı QNB eFinans özel entegrasyon hizmeti kapsamında saklayabilirsiniz. Sakladığınız belge sayısı kadar kontör düşülecektir.

QNB eFinans ile Çalışmanın Mali Mühür Açısından Kolaylığı Nedir?


Kendi mali mührünüz ile bir defaya mahsus hizmet aktivasyonunuzu gerçekleştirdikten sonra, mali mührünüzü e-belge gönderimini için her seferinde kullanmanıza gerek olmadan QNB eFinans’ın mali mührü ile otomatik imzalanır.

E-Fatura Saklama, GB ve PK Etiketinin Anlamı Nedir?


  • e-Fatura “Saklama” etiketi QNB eFinans'ta saklanmakta olan e-faturaları temsil eden etiket tanımıdır.
  • e-Fatura “GB” etiketi Gönderici Birim anlamına gelmektedir. E-Fatura gönderecek olan firmalar ilgili etiket aracılığıyla belgelerini gönderebilirler.
  • e-Fatura “PK” ise Posta Kutusu anlamına gelmektedir. Bu posta kutusu GİB sistemlerinde e-Fatura mükellefleri listesinde gözükecek olan posta kutunuz olup, sizlere e-Fatura göndermek isteyen mükellefler bu posta kutusuna gönderim yapacaklardır.

e-Fatura Etiket Aktivasyonu Yapmadan Önce Kullanmış veya Kullanıyor Olduğum Etiketlerimi Nasıl Görebilirim?


Daha önce kullanılan ve kullanılmaya devam eden etiketin, ‘’Yönetim › Genel › e-Fatura Kayıtlı Kullanıcı Sorgulama‘’ alanından kontrol edilmesi ve aynı etiketin oluşturulmaması ve açılmaması gerekmektedir.


Etiketler bir e-Posta adresi midir?


Etiket bilgisi kesinlikle e-posta adresi değildir. TCKN/VKN bilgisi ile eşleşen ve
e-belgelerin QNB eFinans üzerinden kesilerek raporlanmasını sağlayan bir elemandır.

e-Fatura Etiket Aktivasyonu Yaparken “Saklama, GB ve PK” Etiketlerini Toplu Olarak Açabilir Miyim?


Öncelikle “GB” ve “PK” etiketleri açıldıktan sonra “Saklama” etiketi açılmalıdır.

QNB eFinans Portalde İleri Tarihli Aktivasyon Yapabilir Miyim?


Evet. Oluşturduğunuz etiketleri “Aç” butonu yardımı ile açarken “Seçtiği Tarihte Aktive Edilsin” seçeneği tıklanmalıdır.

Aktivasyon İçin Hangi Tarayıcılar Kullanılmalıdır?


Aktivasyon işleminde tüm tarayıcılarda kullanılabilmektedir. QNB eFinans imzalama aracı haricinde herhangi bir ek program kurulmasına gerek bulunmamaktadır.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak
için tıklayın, Sizi Arayalım!