İade Faturası Nedir? Nasıl Kesilir?

E-Ticaret
17.10.2024 5 Dakika

Son Güncelleme Tarihi : 22.10.2024

1 16 Iade Faturasi Nedir 648X324

Ticari faaliyetler sadece alım ve satımla sınırlı değildir. Alım ve satım dışında en çok gerçekleşen işlemlerden biri de iadedir. Tüketiciler, satın aldıkları ürünleri iade etme hakkına sahiptirler. Bu durumun gerçekleştiği durumlarda ise iade işlemleri sorumluluğu satıcının üzerindedir. Satıcı, iade işlemlerini yapmalı ve iade faturası kesmelidir. Peki, iade faturası nedir, fatura kesme işlemleri nasıl yapılır ve iade faturası kesme süresi ne kadardır?

İade Faturası Nedir?

İade faturası, satılan bir malın iade edilmesi durumunda kesilen faturadır. Bir tüketici, satın aldığı ürünlerin tamamını veya bir kısmını iade edebilir. Yasal haklar doğrultusunda usule uygun bir şekilde ürün iadesi yapıldığında her ticari işlemde olduğu gibi fatura kesilir. Fakat bu işlemde standart bir fatura değil, iade faturası kesilir.

İade faturası tanımında da belirttiğimiz gibi bu faturanın kesilmesi için bir ürünün iadesi söz konusu olmalıdır. Fatura ise yasal formata uygun bir şekilde kesilmeli ve iade işlemi ticari faaliyet olarak kayıt altına alınmalıdır. Ayrıca iade faturası, bu işlemin resmi ispatı niteliği de taşır. Buna göre iade faturası nasıl kesilir ve faturada hangi bilgiler olmalıdır?

İade Faturası Nasıl Kesilir?

İade faturasının nasıl kesileceği, faturanın matbu ve e-Fatura/e-Arşiv olmasına göre değişiklik gösterir. e-Fatura ve e-Arşiv için iade faturası hazırlama adımları benzerdir. Fakat matbu iade faturası düzenlemek daha karmaşık adımları içerir.

Kağıt iade faturası, normal fatura koçanı ile kesilir. Düzenlenen faturanın üzerine “İade Faturasıdır” gibi iade faturası olduğunu belirten bir ibare eklenmelidir. Ürün ile ilgili tüm bilgiler, satış faturasındaki ile aynı olmalıdır. Tutar ise güncel fiyata göre değil, ürünün satıldığı andaki fiyata göre yazılmalıdır. İade edilen ürünler için birim belirtilmelidir. Ayrıca KDV veya diğer vergi oranlarında değişiklik olması halinde de satış faturası tarihindeki vergi oranları ile iade faturası düzenlenmelidir.

e-Arşiv ve e-Fatura iade faturası işlemlerinde süreç çok daha basittir. Adımlar kullandığınız entegratöre göre değişiyor olsa da temel olarak mantık aynıdır. Sisteme giriş yapıp fatura düzenleme adımına gittikten sonra “iade” seçeneğini seçmeniz yeterlidir. Ardından birkaç dakika içerisinde e-Arşiv veya e-Fatura iade faturası kesebilirsiniz.

İade Faturası En Geç Ne Zaman Kesilir?

İade faturasının kesileceği gün, tüketicinin ilgili ürünü iade ettiği güne göre değişir. Bu nedenle iade faturası son teslim tarihi olarak sabit bir gün belirlenmesi söz konusu değildir. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında tüketiciler, satın aldıkları ürünü 14 gün içinde iade edebilirler. Buna göre iade faturası, satışın yapıldığı günden sonraki 14 gün içinde tüketicinin ürünü iade ettiği gün kesilmelidir.

İade Faturasında Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

İade faturasının sorunsuz bir şekilde işleme alınabilmesi için fatura bilgilerinin doğru ve eksiksiz bir şekilde yazılması gerekir. İade faturası zorunlu bilgiler içeren bir belge olduğu için bu detaya dikkat edilmelidir. Faturada yer alması gereken temel bilgilere ek olarak iade faturası içeriği ise şu şekildedir:

  • Satış faturasının tarihi ve fatura seri numarası
  • İade edilen ürünün birim fiyatı
  • İade edilen ürünün miktarı
  • İade edilen ürünün toplam fiyatı

İade Faturası Örneği

İade faturasının formatını daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki iade faturası örneğine göz atabilirsiniz.

Alış İadesi Faturası ile Satış İadesi Faturasının Farkı Nedir?

İade faturaları, farklı amaçlar için farklı şekillerde kesilebilir. Satıştan iade faturası ve alıştan iade faturası, en temel iade faturası türleri arasında gösterilebilir. Alıştan iade faturası, bir işletmenin satın aldığı ürünü iade etmek için kesmesi gereken faturadır. Satıştan iade faturası ise sattığı ürünü iade alan işletme tarafından kesilir.

Hizmet iade faturası ve gider pusulası da diğer iade faturası örnekleri olarak gösterilebilir. Hizmet iadesi faturası, iade konusunun bir ürün değil de hizmet olduğu durumlarda kesilir. Gider pusulası ise vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan ürün ve hizmetlerin faturalandırılması için kullanılan belgedir.

İade Faturası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İade faturası, geleneksel ticaret veya e-ticaret yapması fark etmeksizin tüm işletmeleri ilgilendiren bir belgedir. Şimdi, bu belge ile ilgili “İade faturası KDV dahil mi, tevkifatlı fatura iadesi yapılır mı, iade faturası itirazı nasıl yapılır?” gibi çeşitli sorulara cevap verelim.

 

İade Faturasında KDV Olur mu?

İade faturaları, satış faturası ile aynı kalemleri içerecek şekilde düzenlenmelidir. Dolayısıyla iade faturası KDV’yi de içermelidir. Satış faturasında yer alan ürün bedeli ve vergi tutarları, iade faturasında da aynı şekilde yer almalıdır.

 

İade Faturası Tevkifatlı Kesilir mi?

İade faturasının tevkifatlı kesilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır. Tevkifatlı satışların iadelerinde düzeltme, işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tevkifata tabi tutulmayan kısmı üzerinden gerçekleştirilir. Yani defter kayıtlarında KDV’nin sadece tevkifata tabi tutulmayan kısmı için düzeltme işlemi yapılır. Tevkifata tabi tutularak sorumlu sıfatıyla beyan edilmiş ve indirim konusu yapılmış olan tutar için düzeltme işlemi yapılmaz.

 

İade Faturasına İtiraz Edilir mi?

Tüketicilerin ve işletmelerin faturalara itiraz hakkı vardır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kesildiği tarihten itibaren 8 gün içinde itiraz edilmeyen faturalar kabul edilmiş sayılır. Buna göre iade faturası itirazı, faturanın kesilmesinden sonra 8 gün içinde yapılabilir.

 

İade Faturası İptal Olur mu?

Bazı durumlarda iade faturası iptali mümkündür. Yanlışlıkla kesilen, hatalı kesilen veya karşı tarafın kabul etmediği iade faturaları için fatura iptal işlemleri uygulanır. Belirlenen yasal süre içerisinde iptal edilmeyen, reddedilmeyen veya onaylanmayan faturalar ise sistem tarafından otomatik olarak onaylanır.

 

İade Faturasını Kim Düzenler?

İade işlemlerinde hem alıcıda hem de satıcıda fatura düzenleme yetkisi bulunur. Fakat bu durum, tarafların ticari niteliği ile de alakalıdır. Bireysel tüketiciler iade faturası düzenlemez, çünkü iade faturası düzenleyenlerin vergi mükellefi olması gerekir. Vergi mükellefiyeti taşınması halinde satıcılar satıştan iade, alıcılar ise alıştan iade faturası keser.

 

Kesilen İade Faturasını Nereden Görüntüleyebilirim?

İade faturası görüntüleme işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi e-Belge sitesi üzerinden fatura sorgulama işlemi yapılabilir. Özel entegratör kullanan işletmeler ise kullandıkları portal üzerinden iade faturalarını kolayca görüntüleyebilirler.

QNB eFinans e-Dönüşüm ile Faturalarınızı Dijitalleştirin!

Fatura iade süreçleri ile çok fazla zaman kaybetmek istemiyorsanız QNB eFinans e-Dönüşüm ürünlerini keşfedin. e-Fatura ve diğer tüm e-Belge hizmetlerine tek portaldan erişerek işlerinizi hızlandırın. İade faturalarınızı dakikalar içinde kesin, görüntüleyin, saklayın ve gerekli durumlarda ibraz edin.

7/24 yanınızda olan QNB eFinans ile hızlı destek, kesintisiz hizmet, düşük maliyet, zaman tasarrufu ve her yerden erişim gibi çok sayıda avantaja sahip olabilirsiniz. Ayrıcalıklardan yararlanmak için QNB eFinans e-Dönüşüm ürünlerini hemen inceleyin!

Paylaş

GM EFI EFIN 24 00054 272X200
QNB eFinans’a 1 Günde Geçin 14 Gün Ücretsiz Deneyin

Hızlı, kolay ve güvenli e-Faturayı deneyimleyin

14 Gün Ücretsiz Deneyin

İlginizi Çekebilir

E-Ticaret

Güven Damgası Nedir? Nasıl Alınır?

Ticaret Bakanlığı, daha güvenli bir e-Ticaret deneyimi için birçok uygulama geliştiriyor. Güven damgası da bu uygulamalardan biri. Belirli standartları karşılayan e-Ticaret sitelerine eklenen bu etiket, TOBB güven damgası olarak da biliniyor. Bu uygulama sayesinde tüketiciler, e-Ticaret sitelerini diğerlerinden ayırarak güvenli seçeneklere yöneliyor. Dolayısıyla bir alışveriş siteniz varsa bu etiketi almanız oldukça önemli. Peki, güven damgası nasıl alınır ve sistem nasıl çalışır?

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (42) (1)
E-Ticaret

Pazar Yeri Entegrasyonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Pazar yerleri, e-Ticaret sektörünün en hareketli alanlarının başında gelir. Büyük şirketlerden butik işletmelere kadar birçok firma, kendi e-Ticaret sitesinin yanında sanal pazar yerlerinde de satış yapar. Birden fazla pazar yerinde satış yapmak ise işleri takip etmeyi zorlaştırırken bu noktada pazar yeri entegrasyonu çözümleri devreye girer. Aynı anda farklı pazar yerlerinde satış yapıyorsanız pazar yeri entegrasyonlarından faydalanabilirsiniz. Peki, bu sistem tam olarak nasıl çalışır ve pazar yeri entegrasyonu nasıl yapılır? 

03.09.2024 5 Dakika
Adsız (62) (1)
E-Ticaret

Proforma Fatura Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Alıcı ve satıcılar arasında düzenlenen proforma fatura, ticari hayatın merak edilen konularından bir tanesi. Büyük veya küçük ölçekli tüm işletmelerin kullanabileceği bu evrak, bir nevi işlerin düzenli ve disiplinli ilerlemesi için gerçekleştirilir. Resmi bir hukuki dayanağı olmadığı için iş dünyasında sıkça kafa karıştıran proforma faturayı tüm detaylarıyla sizler için derledik.

16.10.2024 5 Dakika
2 30 Proforma Fatura Nedir Nasil Duzenlenir 200X200
E-Ticaret

e-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

İnternetin hayatımıza girmesi ile beraber e-Ticaret kavramı, ticareti önemli ölçüde etkilemiştir. e-Ticaret uygulamalarındaki artış ise bu süreci hızlandırmıştır. e-Ticaretin birçok tanımı bulunmaktadır. Bazı görüşlerde e-Ticaret, her türlü malın ve hizmetin ilgili teknolojileri kullanarak satılması veya satın alınmasıdır. Bir diğer görüşe göre ise e-Ticaret, ödeme işlemlerinin internet aracılığıyla yapıldığı ticari faaliyetler olarak ifade edilir.

17.10.2024 5 Dakika
Adsız 4 (3)

Sizi Arayalım

QNB eFinans ürün ve hizmetleri ile ilgili her türlü talebiniz için bilgilerinizi bırakın biz sizi arayalım.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“KVKK” veya “Kanun”) hükümleri gereği, veri sorumlusu sıfatını haiz eFinans Elektronik Ticaret ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. (“QNB eFinans” veya “Şirket”) tarafından Müşteri Kişisel Verilerin Korunmasına İlişkin Aydınlatma Metni ile bilgilendirildim. Şirketiniz ile paylaştığım tarafıma ait kimlik (ad-soyad, T.C. Kimlik numarası), iletişim (cep telefonu numarası, e-posta adresi) ve pazarlama verilerinin; Şirketiniz tarafından sunulan hizmetlere yönelik tanıtım, pazarlama, promosyon ve kampanya faaliyetlerinin planlanması/icrası olmak üzere sunulan hizmetlerden tarafımın faydalandırılması için gerekli çalışmaların yapılması ve ilgili iş süreçlerinin yürütülmesi, işlem bilgileri, işlem hacmi, işlem adetleri vb. gibi bilgilerin QNB eFinans tarafından pazarlama, hizmetlerin geliştirilmesi, müşterilerin ihtiyaçlarına odaklı hizmetlerin sunulması, hizmetlerin kalitesinin artırılması gibi amaçlarla kullanılması ve hizmet satışı, çapraz satış, ek kontör alınması aktivitelerinin yerine getirilmesi amacıyla işlenmesine ve ana hissedarınız ve QNB Finansbank grup şirketlerine aktarılmasına ve bu çerçevede QNB eFinans ile paylaşmış olduğum iletişim adreslerime QNB eFinans tarafından ticari elektronik ileti (SMS, telefon araması, e-posta) gönderilmesine; 

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!

Tebrikler! Arama Talebiniz Başarıyla Alındı!