Yazı ve Makaleler

e-Fatura İtiraz Şartları Nelerdir ve Reddetme Süresi Ne Kadardır?

01 Nis 2022, Cuma

e-Fatura; satıcının alıcıya kestiği, mal veya hizmetin satıldığını gösteren dijital bir faturalama şeklidir. Tarih, fiyat, teslim ve ödeme şekli, vergi numarası, elektronik imza, numara gibi pek çok bilgiye sahip olan e-Fatura, alınan mal veya hizmetle ilgili gerekli bir güvencedir. Kimi durumlarda kesilen e-Faturaya iptal ya da itiraz talep edilebilir ancak gerekli şartlar sağlanmıyorsa e-Fatura itirazı gerçekleşmez veya kabul edilmez. İptal ya da itiraz talebinde bulunurken e-Fatura itiraz süresi de göz önünde bulundurulmalıdır. Gerekli süre içerisinde ve gerekli şartlar kapsamında e-Fatura itiraz yöntemleri kullanılarak faturaya itiraz edilebilir. İtiraz işlemini hem satıcı hem de alıcı gerçekleştirebilir. Ayrıca itiraz talebinden sonra tarafların onayına da ihtiyaç duyulabilir.

e-Fatura Kep İtiraz Nasıl Yapılır?

Alıcı veya satıcı, düzenlenmiş olan e-Faturaya çeşitli nedenlerden dolayı itiraz edebilir. Bunun için e-Fatura itiraz yöntemlerinin kullanılması gerekir. Hazırlanan e-Faturalar eş zamanlı olarak Gelir İdaresi Başkanlığına bildirildiğinden iptal ve itiraz işlemleri de Gelir İdaresi Başkanlığının portalı üzerinden gerçekleştirilir. e-Fatura iptal ve itiraz işlemlerinin elektronik ortam üzerinden yapılabilmesi mümkündür.

e-Faturaya itiraz edebilmek için faturayı düzenleyen satıcının veya faturayı alan alıcının e-Fatura iptal/itiraz bildirim portalını kullanması şarttır. Gelir İdaresi Başkanlığına ait olan bu portaldan itiraz talebi oluşturulabilir. Düzenlenen faturalara itiraz işlemi için öncelikle fatura numarası ve fatura tutar bilgileri imzalanmalıdır. Adına fatura düzenlenen alıcı, fatura itiraz talebine onay verdiğinde fatura kolayca iptal edilir. Aynı şekilde faturayı alan mükellef de fatura itiraz talebinde bulunabilir. Bu durumda karşı tarafın herhangi bir onay vermesine gerek yoktur.
İtiraz talebi yapıldığında gerekli bilgilendirme portal üzerinden karşı tarafa iletilir.

e-Fatura İtiraz Şartları ve Reddetme Süresi

e-Faturaları iptal edebilmek ve bu faturalara itiraz edebilmek için bazı şartlar yerine getirilmelidir. Gerekli şartları sağlamayan itiraz talepleri onaylanmaz ve dolayısıyla işleme alınmaz. e-Fatura itiraz şartları ise şu şekildedir:
1. İtiraz için öncelikle satıcı ya da duruma göre alıcı tarafından, kullanılan portal üzerinden itiraz talebi iletilmelidir.
2. Faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren en geç sekiz gün içerisinde itiraz talebinde bulunabilme hakkına sahiptir. 8 günü aşan itiraz talepleri onaylanmaz ve faturayı alan mükellef faturadaki bilgilendirmeleri kabul etmiş sayılır.
3. Aynı şekilde faturayı düzenleyen için de e-Fatura itiraz süresi bulunur. Ticari fatura senaryosunda hazırlanmış ve alıcıya iletilmiş faturalara, faturanın alıcıya ulaştırıldığı tarihten itibaren 8 gün içinde itiraz edilmesi temel şarttır. Bunun için ret uygulama yanıtı ya da harici yöntemler kullanılmalıdır.
4. İtiraz bildirimlerinin yapılabilmesi için Türk Ticaret Kanununun 21. maddesinde belirtilen süre ve yöntemlerin kullanılması gereklidir.
5. e-Fatura iptal ve itiraz portalı ticari fatura senaryosu dışında düzenlenen faturaların iptal itiraz işlemlerinde kullanılır. Ticari Fatura Senaryosunda sadece itiraz bildirim uygulaması için alıcı veya satıcı tarafından talep başlatılabilir.
6. e-Faturalara itiraz edebilmek için mali mührün, elektronik imza kartının veya Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan imzalama araçlarının kullanılması şarttır.
e-Faturalara itiraz şartlarını karşıladığınız zaman sistem üzerinden hızlıca ve kolayca işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Fatura İtiraz Süreci Aşamaları

e-Fatura itirazını portal üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İtiraz için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:
1. İlk olarak imzalama programı çalıştırılmalıdır ve portal kullanıldığı süreci imzalama programı arka planda sürekli çalışmaya devam etmelidir.
2. e-Fatura İptal/İtiraz Portalına erişim sağladığınızda kendi adınıza düzenlenen e-Faturalar için itiraz işleminizi, “Fatura itiraz talebi oluşturmak için tıklayınız” butonuna tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz.
3. Açılan giriş ekranında işlem sahibi seçme, alıcı seçme gibi alanları doldurduktan sonra belge numarası, belge tarihi gibi bilgileri girmelisiniz.
4. Son olarak akıllı kart sürücü ve şifre bilgilerinizi girip talebinizi iletebilirsiniz.
5. Fatura itiraz taleplerinizin durumunu da yine sistem üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
6. Kendinize gelen itiraz taleplerini de bu ekran üzerinden görüntüleyebilir; talepleri kabul edebilir ya da reddedebilirsiniz.
7. Düzenleyen tarafından fatura itiraz talebi oluşturmak için de aynı aşamaların izlenmesi gerekir.
Gerekli adımları takip edip itiraz talebinizi ilettiğinizde ve talebiniz onaylandığında bunu görüntüleyebilir; faturalarınızın bilgilerini de portaldan kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.

QNB eFinans ile e-Fatura İşlemleri

Hem satıcılar hem de alıcılar için e-Fatura düzenleme, fatura kesme, arşivleme ve ibraz etme süreçleri oldukça karışık olabilir. Böyle durumlarda QNB eFinans’tan yardım alabilirsiniz. QNB eFinans, iş akışı oluşturarak faturalarınızın dağılımını takip edebilmenize, e-Fatura şablonları tasarlayabilmenize, bulut ve mobil altyapılardan faydalanarak işlerinizi kolaylaştırabilmenize, kullanıcı rolleri tanımlayabilmenize; e-posta bildirimlerinden toplu fatura indirmeye, yazdırmaya, arşivlemeye ve detaylı raporlamaya kadar çeşitli avantajlardan yararlanabilmenize olanak tanır. Bu sayede faturalama süreçlerinizi hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak
için tıklayın, Sizi Arayalım!