Yazı ve Makaleler

Geriye ve İleriye Dönük e-Fatura Kesmek Mümkün mü?

12 May 2022, Perşembe

e-Fatura, fatura gönderme, alma, saklama, görüntüleme işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan sistemdir.

e-Faturalar ile ilgili belki de en çok merak edilenler “Geçmiş veya ileri tarihli e-Fatura nasıl kesilir? Geçmiş veya ileri tarihli e-Fatura kesmenin koşulları nelerdir? Hangi hatalı işlemler yapılırsa yaptırımla karşılaşırım? ”gibi sorulardır. Bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını yazımızda bulabileceksiniz.

Geriye Dönük e-Fatura Kesme İşlemi Yapılabilir mi?

Firmaların geriye dönük e-Fatura kesebilmeleri mümkündür. Ancak bu işlemi yapabilmek için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle bazı firmalar, alıcı sisteme kayıtlı değilse e-Fatura düzenleme gibi bir hataya düşmektedir. Bu durum fatura gönderen şirketin henüz uygulamaya kayıt olmadığı zaman içinde e-Fatura kesmesiyle de yaşanabilmektedir.

Son yayınlanan tebliğlere göre şirketlerin sadece sisteme dahil olduğu tarihten sonra e-Fatura düzenlemesi mümkün olabilmektedir. Geriye dönük faturalar sistem tarafından onaylansa da hukuken geçersiz sayılır. Düzenlemeye göre geriye dönük düzenleme yapıldığında alıcı taraf, eğer bu fatura ticari bir e-Faturaysa reddetmelidir. Ancak alıcı, bu fatura temel e-Faturaysa TTK’da belirtilen yöntemlerle faturaya itiraz etmelidir.

Geriye Dönük e-Fatura Kesebilmenin Koşulları Nelerdir?

Vergi Usul Kanunu’na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir. e-Fatura kesme süresi aşılırsa Vergi Usul Kanuna’na göre faturada yazılması gereken tutarın %10’u oranında ceza kesilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken başka bir husus ise; Mal teslim edildikten sonra faturanın düzenleneceği 7 günlük sürenin diğer aya geçmesi durumunda, e-Faturanın içinde bulunulan ayda düzenlenmesi gerektiğidir. 7 günlük süreye uyulmaması halinde 2022 yılında her bir belge için 500 TL ceza belirlenmiştir. 2022 yılında uygulanacak vergiler, cezalar ve vergi uygulamalarında esas alınan had ve tutarlar için tıklayınız.

Firmalar, eğer 7 gün kuralına uyarlarsa geriye dönük e-Fatura kesebilirler. Ancak bu durumda da bir başka konuya dikkat edilmesi gerekmekte o da; Fatura tarihi ile cari tarih arasında herhangi bir e-Fatura kesilmemiş olmasıdır.

e-Fatura'da 7 Günlük Süre Hesabı Nasıl Yapılır?

7 gün kuralı içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır.

“7 günlük süre hesaplanırken, işlemin gerçekleştiği gün mü dikkate alınacak yoksa süre hesabı takip eden günden itibaren mi başlayacak?” soruları 7 gün kuralı hesaplanırken tereddüt yaratmaktadır. VUK Md.18.’de "Sürelerin hesaplanması" başlığı altında konuya açıklık getirilmektedir.

Md.18’e göre süre gün olarak belirlenmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün tatil saatinde biter. Resmi tatil günleri süreye dâhildir. Sürenin son günü resmî tatile rastlarsa tatili takip eden ilk iş gününün tatil saatinde biter. Yani e-Fatura düzenleme için öngörülmüş azami 7 günlük süre hesabında faturanın düzenlenmesi gereken gün hesaba katılmayacak, takip eden günden itibaren yedinci günün mesai saati bitimine kadar fatura düzenlenebilecektir.

İleri Tarihli Fatura Kesilebilir mi?

“İleriye dönük e-Fatura kesilebilir mi?” sorusu e-Fatura sistemi kullanıcılarının merak ettiği konulardan biridir. Şirketin ileriye dönük e-Fatura kesebilmesi teknik olarak mümkün değildir. Fatura üstündeki tarihin kontrolü, Gelir İdaresi Başkanlığına gönderildiği sırada yapıldığı için ileriye dönük şekilde bir faturalandırma işlemi yapılamaz.

QNB eFinans ile Şirketlerin Dijitalleşmesi Artık Daha Kolay

QNB eFinans, e-Dönüşüm süreçlerinde ihtiyaç duyulabilecek tüm dijital ortam hizmetlerini müşterilerine sunarak işletmelerin dijitalleşme sürecini önemli derecede hızlandırır. QNB eFinans’ın uzman ve deneyimli ekibiyle yönettiği e-Dönüşüm hizmetlerinde yeni düzenlemelere ve tebliğlere uygun olarak e-Belgelerinizi hazırlayabilir, kaydedebilir ve ibraz edebilirsiniz.

e-Dönüşüm ile ilgili VUK 535 no’lu tebliğ kapsamında olan mükellefler arasındaysanız ya da işletmenizi gönüllü olarak e-Dönüşüme dahil etmek istiyorsanız daha detaylı bilgi alabilmek için QNB eFinans’tan destek alabilir ve QNB eFinans ekibinin uzmanlığıyla şirketinizin yükünü azaltabilirsiniz. Siz de e-Dönüşüm’e QNB eFinans ile geçmek için hemen başvuru yapabilirsiniz!

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak
için tıklayın, Sizi Arayalım!