Yazı ve Makaleler

Sanal POS Nedir?

02 May 2023, Salı

Sanal POS, fiziki POS cihazlarının yerine kullanılabilen internet tabanlı ödeme sistemine verilen isimdir. Günlük yaşantımızda alışverişlerimizde kullandığımız fiziki POS cihazları ile aynı mantığa sahiptir. Sanal pos ve fiziki pos arasındaki en büyük fark, karta temas etmeden yalnızca doğru kart bilgileri ile ödeme işleminin yapılabilmesidir.

Sanal POS, bir diğer adıyla Virtual POS (VPOS) bir yazılım türüdür. Sanal POS kullanmak isteyen kişi veya kurumların, POS cihazı gibi aracı finans kuruluşları ile anlaşma yapması gerekir. Yapılan anlaşmalar sonucunda, sanal POS yazılımı kullanıma açık hale gelir ve e-ticaret sitesine entegre edilir.

Sanal POS üzerinden mali tahsilat gerçekleştirebilmek için birtakım bilgilere ihtiyaç duyulur. Kart ile POS cihazında görüntülenen ve çip üzerinden çekilen bilgiler, sanal POS’ta bir form üzerinden elde edilir. Özellikle bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan kişiler, ödeme adımından hemen önce; kart numarası, kart üzerindeki ad ve soyad, kart son kullanma tarihi ve CVC bilgilerini eksiksiz olarak girmelidir.

Sanal POS Ne İşe Yarar?

“Sanal POS Nedir?” başlığında da belirtmiş olduğumuz gibi özellikle e-ticaret işletmelerinin ödeme almak konusunda en sık kullanılan yöntem, sanal POS yazılımlarıdır. Fiziki mağazalarda kredi kartı ile ödeme alınmasını sağlayan POS cihazları, online mağazalarda sanal POS’lara dönüşmektedir. Sanal POS e-ticaret sitelerinin kredi kartından ödeme alabilmelerini sağlayan bir yazılım türüdür.

Bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan kullanıcı, kredi kartı bilgilerini ödeme formuna yazdıktan sonra, bahsi geçen bilgiler sanal POS aracılığında ödeme kuruluşuna ulaşıyor ve böylelikle provizyon alınabiliyor.

Sanal POS Nasıl Alınır?

E-Ticaret işletmesine sahip olmanız durumunda sanal POS kullanabilir ve ödeme işlemlerinizi profesyonel ve pratik bir boyuta taşıyabilirsiniz. Bahsi geçen entegrasyonu sağlayabilmek için atmanız gereken ilk adım, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmış olan ödeme kuruluşlarından birine başvurmak olacaktır.

İlgili kurumlara Sanal POS başvurusunda bulunabilmek için belirli kriterlere uymanız gerekmektedir. Bahsi geçen kriterler aşağıdaki gibi listelenebilir:

1. SSL Sertifikası: Müşteri bilgilerinin güvence altına alınması ve sanal güvenliğin sağlanması amacıyla kullanılan SSL sertifikası, bir e-ticaret sitesinin sahip olması gereken en önemli kriterlerden bir tanesidir.

2. Ürünler: E-Ticarete başlamakta olduğu gibi sanal POS başvurusu yaparken de satışa hazır ürünlerinizin olması gerekir. Başvuru yaptığınız banka, sitenizde herhangi bir ürün göremediğinde sanal POS başvurunuzu olumsuz değerlendirebilir.

3. Sözleşmeler: Online mağazanızda yasal hak ve yükümlülüklerinizi ifade eden, iptal/iade politikanızı içeren Mesafeli Satış Sözleşmesi ve Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmelerin bulunması gerekir.

QNB e-Finans POS e-Fatura Nedir?

Elektronik para/ ödeme kuruluşlarınca fiziki POS gerektirmeyen ödeme yöntemleri sunulurken, gerçekleştirilen satış, ödeme, tahsilat işlemleri ile bu işlemlere ilişkin mali belgelerin elektronik belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu vb.) olarak oluşturulması ve müşterilere elektronik ve/ veya kâğıt ortamda iletilmesidir.

QNB e-Finans’ın birbirinden avantajlı paketleri hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizde yer alan e-dönüşüm ürünleri sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

Sanal POS Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılır?

E-Ticaret sitesine sahipseniz sanal POS kullanarak ödeme işlemlerinizi son derece pratik bir hale getirebilirsiniz. Sanal POS’ sahip olmak için uygulamanız gereken adımların başında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmış olan ödeme kuruluşlarından birine başvurmak gelir.

İnternet alışverişlerinin temel ödeme sistemi olan sanal POS için hemen hemen her bankadan başvuru yapabilmeniz mümkündür.

Sanal POS başvurusu yapabilmek için; SSL Sertifikası, ürün ve sözleşme süreçlerinizi tamamlamış olmanız gerekir.

Sanal POS Başvurusu Yapmak İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Sanal POS başvurusu yapmak için gerekli olan belgeler, başvuracağınız banka veya diğer ödeme kuruluşlarına göre farklılık göstermektedir.

Şahıs şirketi veya ortaklı bir şirket yapısına sahipseniz, sanal POS başvurunuz için gereken evraklar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • Vergi levhası,
  • Ortaklık sözleşmesi,
  • İmza sirküleri.

Ticari ortaklı bir şirkete sahipseniz ise sanal POS başvurunuz için gereken evraklar aşağıdaki gibi listelenebilir:

  • Vergi levhası,
  • Ticaret sicil gazetesinin fotokopisi,
  • İmza sirküleri.

İlgili İçerik: E-İmza Nedir?

Sanal POS Nasıl Kullanılır?

Sanal POS, kişi ve kurumlar arasında veri transferi sağlayan, dijital bir ödeme sistemidir.

E-Ticaret siteleri üzerinden alışveriş yaptıktan sonra, kullanıcı ödeme yapmak için kart bilgilerini ilgili alana girer. Birkaç dakikalık işlemin ardından sistem otomatik olarak çalışır.

Alışverişi tamamlayan kullanıcı, Ödeme Bilgi Formu’nu doldurup bilgileri sisteme gönderir. Bahsi geçen form, sanal POS’un bağlı olduğu finans kuruluşunun sistemine iletilir. Bilgilerin doğruluğunun kontrol edilmesinin ardından ödeme işlemi gerçekleşir. İzin işlemine ise provizyon adı verilir.

Yanlış veya eksik bilgilerde ise ödeme işleminde provizyon verilmez. Sanal POS cihazları veri güvenliğini sağlamak için SSL şifreleme yöntemini kullanır. Tüm bu işlemlerin ardından alışveriş tutarı, kredi limitinden düşülür ve işletmenin hesabına aktarılır.

Sanal POS Kullanım Alanları

Sanal POS internet aracılığıyla satış yapılan, kısacası tüm e-ticaret sitelerinde kullanılabilir. Sanal POS son derece pratik ve güvenli bir alışveriş deneyimi sağlar. E-Ticaret işletmesine sahipseniz, ürün veya hizmetlerinizi web siteniz üzerinden satmak için sanal POS kullanabilirsiniz.

İlgili İçerik: E-Ticaret Nedir?

Sanal POS Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Günümüzün en popüler ödeme sistemi olan Sanal POS’u kullanmanın, kişi ve kurumlar açısından çeşitli avantajları bulunur. Bu avantajlar aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • 7 gün 24 saat, zaman fark etmeksizin ödeme yapmanızı veya ödeme almanızı sağlar.
  • E-Ticaret sitelerinin dijital dünyada rakiplerinin önüne geçmesini sağlar.
  • E-İhracat yapan işletmelerin son derece kolay bir şekilde yurt dışından ödeme almasını sağlar.
  • Ödeme işlemini banka veya kredi kartından yapmak isteyen müşterilerin kazanılmasını ve daha geniş bir müşteri kitlesine hitap edilmesini sağlar.
  • Satışları artırır.
  • Mali işlemlerin daha kolay raporlanmasını ve takip edilmesini sağlar.
  • Müşteriler fazla zaman harcamadan alışverişlerini yapabilir, böylelikle müşteri memnuniyeti yaratır.
  • Hızlı ve güvenli bir ödeme sistemi sağlar.

Sanal POS ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

“Sanal POS Nedir?” sorusunun yanı sıra, kullanıcılar tarafından sıkça merak edilen sorular aşağıdaki gibi listelenebilir.

Sanal POS Kullanmak Zorunlu Mu?

E-Ticaret sitelerinin, ticari faaliyetlerini online olarak sürdürebilmeleri için sanal POS ödeme sistemleri ile entegre olması zorunludur. İnternet üzerinden yapılan alışverişler fiziki bir buluşma ile gerektirmediğinden, tüketiciler ödemelerini online ortamda kredi kartı ile yapabilmektedir.

Bu sebeple her e-ticaret işletmesinin bir banka ile anlaşması ve sanal POS sistemine sahip olması gerekir.

Sanal POS Kullanmak Güvenli Mi?

Sanal POS, birçok güvenlik prosedürünü içerisinde bulunduran, güvenlik sertifikaları ve bankaların almış oldukları ekstra güvenlik önlemleri ile kullanılabilen bir ödeme sistemidir. Sanal POS sayesinde ödeme işlemleri son derece güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Ürünlerimiz hakkında bilgi almak
için tıklayın, Sizi Arayalım!